Съществували ли са японските пигмеи?

В културите и преданията на много  народи се говори за ‘малък народ’- гноми, елфи, както и други, носещи различни имена, но имащи една обща черта - малкия ръст. Любопитно , че тези елементи на фолклора са възникнали в зората на

2011-01-10 22:42:08
Съществували ли са японските пигмеи?
В културите и преданията на много  народи се говори за ‘малък народ’- гноми, елфи, както и други, носещи различни имена, но имащи една обща черта - малкия ръст. Любопитно , че тези елементи на фолклора са възникнали в зората на историята последователно по целия свят.  

На Японския остров Хокайдо  в студените северни райони на архипелага народността на айните също има своите  старинни предания за малки джуджета, които  населявали  тези земи дълго преди появата на хората.

В някои истории за джуджетата се разказва, че цялото семейство би могло да се разположи под лист от репей. Те се описват като доста груби и примитивни същества, с големи глави, изпъкнали вежди и плосък нос. Понякога ги обрисуват с червена кожа на лицето  и много космати.  Говори се, че  джуджетата  правели каменни ножове и други прости оръдия на труда  и били доста изкусни в керамиката. Те живеели в землянки  или просто в дупки.

Биха ли  могли тези истории да  имат реална основа?  Из цялата територия на Япония  по време на разкопки били открити странни земни строежи.  Тези землянки се приписват само на джуджетата.  Вътре били  открити  останки от каменни оръдия, чийто размери били много малки за човешка ръка.

През 1877 година археолози открили    на хълма Омори  многобройни  следи от керамика, които не се вписват в нито една известна японска култура. Археолозите били  поразени от сходството на това, което се описва в легендите с находките при разкопките.

Ако наистина в Япония е имало наистина някаква раса от джуджета, създаваща оръдия и керамика  и живееща в приземни домове, тогава откъде са се взели тези хора. Един от  вариантите е, че те са подобни на пигмеите. Те са доста разпространени в света и имат много етнически групи. Тези народи се определят  като пигмеи, ако имат ръст под 150 см.

По принцип пигмеите живеят в Африка , Нова Гвинея, Филипините... Те са доста отдалечени, но пък имат доста сходни характеристики. Ако пигмеите са били способни да се разпространяват на такива разстояния , съвсем възможно е  те в определен момент да са попаднали и в Япония. Въпреки, че много характеристики , особено тяхната грубост и жестокост, навеждат на мисълта, че тези гноми биха могли да бъдат  и нещо съвсем различно.

В много култури по света  се разказва за същество, покрито с нисък ръст покрито с  косми. Криптозоолозите  наричат тези дребни хора хоминиди. Тези дребни хора били наречени homo floresiensis. Останки от тях са намерени  на о. Флорес в Индонезийския  архипелаг. Било установено също така, че тези същества  са били не просто поредната група хора-джуджета, а представители на съвършено нов вид човек. Намирането на останките говорят, че хоминидите са съществували  едновременно със съвременния човек. Смята се, че хобитите  са измрели преди 12 000 години.

Оказва се, че тези  същества  имали високо интелектуално ниво и притежавали доста сложна технология.  Смята се, че хобитите от о. ФЛорес са били добри мореплаватели и са доплували дотам с лодки или салове.

Всъщност из цяла Океания битуват разкази за  космати дребни същества.  На Хаваите те били  с ръст 90 см. , със здрави мускулести тела, ниски чела и червеникави лица. Любопитно е, че това описание напълно съвпада с описанието на японските джуджета.
На о. Фиджи пък те били малко над половин метър. Смята се, че хобитите са умеели да говорят и биха могли да  общуват и да търгуват с хората.

И въпреки това, загадката на японските джуджета все ще не е разгадана... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия